Minnelijke incasso


Wanneer een debiteur de rekeningen niet betaalt, is dit uiteraard erg vervelend voor het bedrijf waar aan betaald moet worden. Deze openstaande rekeningen kunnen zijn voor bijvoorbeeld een product of dienst. Nadat er al stappen zijn gezet om deze persoon te laten betalen, kan een bedrijf een incassobureau inschakelen. Op dat moment kan er gekozen worden voor een minnelijke incasso. Hierbij wordt de debiteur alsnog verzocht om te betalen, voordat de rechter daadwerkelijk bij het proces wordt gehaald. Als u in een situatie zit waarbij de debiteur niet wil of kan betalen, schakelt u een incassobureau in voor hulp. Onze specialist in incassorecht zet de opties op een rijtje.

Wat is een minnelijke incasso?

Een minnelijke incasso is wanneer er geld wordt gevraagd van de debiteur door een bedrijf voor een product of dienst. Hierbij onderneemt een incassobureau actie om deze persoon alsnog te laten betalen, voordat er een rechter wordt ingeschakeld. Bij een minnelijke incasso wordt het bedrag meestal verhoogd met incassokosten en de wettelijke rente. Het doel hiervan is om alsnog een betaling te ontvangen van de debiteur tegen zo weinig mogelijk kosten en met zo weinig mogelijk papierwerk. Wanneer u als bedrijf nog een betaling ontvangt, kunt u dus een incassobureau inschakelen, waarbij eerst gekeken wordt naar de mogelijkheid voor een minnelijke incasso.

Verschil minnelijke en gerechtelijke incasso

Zoals eerder gemeld, komt er bij een minnelijke incasso geen rechter aan te pas. Minnelijke incassowerkzaamheden zijn alle werkzaamheden die plaatsvinden zonder dat een rechter zich hiermee bemoeit. Dit kan het versturen van aanmaningen zijn, het opstellen van betalingsregelingen en het telefonisch benaderen van de debiteur die dus nog moet betalen. Bij een gerechtelijke incasso is er wel sprake van de hulp van een rechter. De debiteur moet verschijnen in de rechtbank en vervolgens gaat de procedure lopen. Deze zal uiteindelijk uitdraaien in een gerechtelijk vonnis. Wanneer u hulp wilt bij een minnelijke of gerechtelijke incasso, schakelt u een incassobureau in. Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen? Via het landelijk opererende netwerk van Incassobureau Pro vindt u altijd een erkende incasso specialist bij u uit de regio. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.

Invloed minnelijke incasso

Over het algemeen betaalt een debiteur wel zodra er een incassobureau wordt ingeschakeld. Dit betekent dus dat het bedrag voldaan wordt voordat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Meestal wordt het gehele bedrag dat nog open stond meteen overgemaakt door de debiteur. Het inschakelen van een incassobureau kan dus indruk maken waardoor de debiteur meteen zijn plicht wil voldoen. Daarom is er ook de mogelijkheid voor een minnelijke incasso. Ook wordt er hierbij de mogelijkheid gegeven om in termijnen te betalen, waardoor veel debiteuren het openstaande bedrag beter kunnen betalen. Zo worden de kosten voor beide partijen zo laag mogelijk gehouden en worden geschillen over geld snel opgelost.