Het verschil tussen een boekhouder en accountant


Een boekhouder en een accountant hebben beide belangrijke rollen in het financiële beheer van een bedrijf, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Welke verschillen dat zijn lees je hier. 

De grootste verschillen: boekhouder en accountant

Een boekhouder is verantwoordelijk voor de dagelijkse financiële administratie, terwijl een accountant zich richt op financiële analyse en rapportage, belastingaangiftes en financieel advies. Wil je een duidelijk beeld? Lees dan nog even verder. 

Alles over de boekhouder

Een boekhouder houdt zich voornamelijk bezig met de dagelijkse financiële administratie van een bedrijf, zoals het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het verwerken van facturen en het opstellen van financiële overzichten. Een boekhouder heeft over het algemeen een diploma in boekhouden of accountancy en kan verschillende taken op het gebied van financiële administratie uitvoeren.

Accountant: wat houdt dat in

Een accountant heeft vaak een hogere opleiding in accountancy gevolgd en richt zich op het analyseren en rapporteren van financiële informatie. Accountants hebben meer bevoegdheden dan boekhouders. Zo kunnen ze bijvoorbeeld belastingaangiftes doen, financiële audits uitvoeren en advies geven over financieel management. Daarnaast kunnen accountants ook helpen bij het maken van plannen voor de toekomst van een bedrijf. Een boekhouder houdt zich voornamelijk bezig met de dagelijkse financiële administratie van een bedrijf.

De verschillen in kosten

Over het algemeen zijn accountants duurder dan boekhouders. Dit komt doordat accountants vaak meer bevoegdheden hebben en meer gespecialiseerde kennis in huis hebben dan boekhouders. Hierdoor zijn de tarieven voor de diensten van accountants vaak hoger dan die van boekhouders. Het exacte verschil in kosten hangt echter af van de specifieke diensten die worden geleverd en de complexiteit van de financiële situatie van een bedrijf.

Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten voor boekhouders en accountants niet alleen afhankelijk zijn van de diensten die zij leveren, maar ook van factoren zoals hun ervaring, de grootte van het bedrijf en de regio waarin zij actief zijn. Het is daarom aan te raden om bij verschillende boekhouders en accountants offertes op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt.